CASHMERE
Cashmere – Rolls Roycen af uld.
Cashmereuld er lavet af den ultrabløde underuld af Cashmeregeder. Cashmere-geder var oprindeligt opdrættet i den nordindiske region Cashmere, og den uld, de producerer, udgør en af verdens dyreste tekstilvævninger. Gederne har en ekstremt varm pels. Selvom deres naturlige habitat er meget koldt, har de meget lidt subkutant fedt. Derfor er Cashmereuld ca. fire gange varmere end andre typer uld.
I dag kommer det meste Cashmereruld fra det indre Mongoliet og Kina, men vi kalder det stadig Cashmereruld. Ulden kan kun laves af vinterpelsen, og da gederne kun fælder deres vinterpels en gang om året, er Cashmereuld meget sjælden.
Sådan vaskes og plejes Cashmere
At pleje dit Cashmere tøj er faktisk nemmere, end du tror.
Hvor ofte skal jeg vaske Cashmere?
Gederne vasker sig næsten ikke, men alligevel holder de deres pels ren. En af de mange fordele ved uld er, at det er noget selvrensende. Hæng dit tøj udendørs for at lufte, helst natten over, efter du har brugt det. Når et tøj er snavset eller er begyndt at lugte mærkeligt, selvom du har luftet det – ved du, at det er tid til at vaske det. Men først da!
Kemisk rensning?
Mange Cashmere beklædningsgenstande er kun mærket som renseri – og hvis de er blevet stærkt plettede – er renseriet der, hvor du skal hen. Den pletfjernings behandling, som renseren bruger, er mere effektiv end det, du kan opnå derhjemme. Men regelmæssig rens forårsager en rift på tøjet (og på miljøet, ikke at forglemme!), så prøv at vaske derhjemme så meget som muligt.
Maskinvask af Cashmere – ja!
Hvis du har en moderne vaskemaskine, skal den være udstyret med et uldprogram eller håndvaskprogram. Disse er særligt skånsomme programmer designet til at ligne håndvask. Med andre ord: tøjet vil ikke blive snoet, mens det er vådt (kombinationen af varme og bevægelse er det, der får al uld til at krympe) eller skifte mellem varmt og koldt vand (det får også uld til at krympe).
Maskinvask altid med uldprogrammet og aldrig ved temperaturer over 30°C. Vælg en kort centrifugering på 800 omdrejninger eller mindre for at fjerne overskydende vand.
Skal en beklædningsgenstand som denne ikke vaskes i hånden?
Plejeetiketten på mange beklædningsgenstande vil instruere dig i at vaske i hånden. Og ja, hvis du har en meget delikat beklædningsgenstand, er håndvask din sikreste mulighed. Ulempen er, at når du vasker i hånden, vil du sjældent skylle alle rester af vaskemidlet ud.
Damp i stedet for strygning
En nyvasket Cashmeresweater er måske lidt... misdannet. Du kan nemt genvinde trøjens form ved at dampe den med en steamer. Du kan dampe Cashmeretøj på samme måde, som du damper dit andet tøj; dampen er ikke skadelig. Du kan også bruge et strygejern, men kun på den laveste indstilling og aldrig trykke strygejernet direkte mod stoffet. Brug en klud mellem strygejernet og Cashmere sweateren for at beskytte fibrene mod at blive fladtrykt.
En damper vil få tøjet til at genvinde sin oprindelige form og glans på en skånsom og risikofri måde.
SILKE
Silke er et naturmateriale med en masse gode egenskaber. Dens isolerende egenskaber holder dig varm i køligere klimaer. Silke transporterer også fugt og er derfor perfekt at have på på en varm sommerdag. Alt silketøj er en drøm at bruge, men det kræver en vis særlig pleje.
Opbevaring af silketøj
Silkestof er skrøbeligt og slides let ned. Derfor er det vigtigt at sørge for, at du ikke overfylder dit skab. Bluser og kjoler lavet af silke opbevares bedst hængende på robuste træbøjler og ikke på tynde bøjler, der vil forårsage en unødvendig rift.
Læs vaskeanvisningen
Nogle silkebeklædningsgenstande pletter af vand. Husk at læse vaskeanvisningen, før du vasker den. Hvis instruktionerne siger, at du ikke skal vaske med vand, skal du aflevere det til dit nærmeste miljøvenlige renseri.
Sådan vaskes silketøj
Vask generelt dit silketøj så sjældent som muligt, og når du skal vaske det, anbefaler vi kraftigt håndvask. Silketøj kan også vaskes på uldcyklussen i din vaskemaskine, men husk, at maskinvask kan få dit silketøj til at miste form og farve. Lær at vaske i hånden.
Luft ofte, vask mindre
Gør det til en vane at lufte dit silketøj efter brug. Dette vil få dem til at føle sig og dufte friske igen. Prøv også vores Fabric Spray til at opfriske dit tøj. Silketøj behøver sjældent at blive vasket oftere end et par gange om året, afhængigt af din brugshyppighed. Stoffet er naturligt modstandsdygtigt over for snavs og støv. Men vær hurtig til at fjerne spild, før de bliver til pletter.
Brug et enzymfrit vaskemiddel
Silkestoffer består af animalsk protein, og et almindeligt enzymbaseret vaskemiddel vil opløse stoffet, hvilket gør det skørt. I stedet bør du bruge et overfladeaktivt og miljøvenligt vaskemiddel som vores Delicate Laundry Detergent, der sælges i shoppen.
Vask på uldcyklussen, hvis du ikke kan tåle tanken om håndvask. Brug altid en vaskepose og fyld aldrig maskinen op til mere end halvdelen. Du kan vaske sammen med uldtøj, men husk aldrig at blande farver, da silke kan bløde farve.
Vask ved 30ºC eller lavere
Vask aldrig silke ved højere temperaturer end 30 ° C. De fleste silkebeklædningsgenstande kan vaskes på et enkelt sted ved 40ºC på en almindelig cyklus, hvis du vil fjerne en fedtplet. Men vi anbefaler at være forsigtig, hvis du vil bevare stoffets glans og farve.
Hæng til tørre i skyggen
Silke tørrer hurtigt takket være dets evne til at transportere fugt. Undgå at hænge dit silketøj i direkte sollys, det kan blege stoffet. Husk også aldrig at tørretumble dit silketøj. Læs mere om bæredygtige tørremetoder her.
Pletbehandling
Vær hurtig til at fjerne spild, før de pletter dit tøj. Skyl med koldt vand og gnid pletten forsigtigt (indefra) med vaskemiddel eller sæbe, hvis det er nødvendigt. Acetone eller kemisk rent terpentin kan bruges på fedtpletter. Vær forsigtig og prøv det på et diskret sted, før du behandler pletten, du vil ikke have, at kemikaliet ødelægger dit stof. Det vigtigste er at handle med det samme og ikke vente til din næste vaskedag. Bemærk, at de fleste pletfjernere, der findes i butikkerne, ikke bør bruges på silkestoffer.
Damp dine silkebeklædningsgenstande
Damp altid silketøj, når du vil fjerne rynker. Når du stryger, risikerer du at brænde stoffet. Dampen fjerner forsigtigt folder og rynker og tilføjer glans til stoffet. Den varme damp fra en dampkoger fjerner også lugt og dræber bakterier.
Og dette er alt hvad du behøver at vide om pleje af silke. Hvis du er en person, der ikke er bange for at give dit tøj lidt kærlig pleje, er en silkebeklædningsgenstand en investering, der er lavet til at holde hele livet.